Digimarkkinointi pähkinänkuoressa – myymässä 24/7

Mitä on digimarkkinointi?

Digitaalinen markkinointi, eli digimarkkinointi, tarkoittaa yrityksen viestintää ja myyntiä digitaalisten kanavien kautta. Digitaaliset kanavat pitävät sisällään mm. yrityksen omat verkkosivut ja sosiaalisen median sekä niihin liikennettä ohjaavat mainokset eli ”klikkikampanjat”.

Digi vs. perinteinen mainonta

Kun nykyaikaista digimainontaa vertailee perinteiseen printtimainontaan, on selvää miksi ala on (vertauskuvallisesti) aivan tulessa. Digi on perinteistä markkinointia tehokkaampaa ja edullisempaa, mutta samalla myös todella kilpailtua, sillä siihen pienelläkin toimijalla on helppo päästä mukaan.

Perinteisessä, vaikkapa sanomalehteen tulostetussa mainoksessa, on yrityksen kuva, esittelyteksti ja yhteystiedot. Internetissä ja sosiaalisessa mediassa sisällön saa paljon mielenkiintoisemmaksi – esimerkiksi asiakaskokemusvideolla tai virtuaalisella kävelykierroksella.

Verkkosivusto eli ”oma tontti”

Verkkosivusto on yrityksen kotikenttä, jossa vain mielikuvitus on rajana. Digimarkkinoinnin tavoitteena onkin ohjata yleisöä somesta tai hakukoneista omalle verkkosivustolle, jossa vastassa voi olla esimerkiksi verkkokauppa tai yrityksen yhteystiedot. Oman verkkosivuston etuna on se, että mittaamalla kohderyhmäsi käyttäytymistä, omalla sivustolla on lähes aina parhaat mahdollisuudet tehdä laajojakin muutoksia sivuston rakenteeseen testatakseen, mikä toimii parhaiten ja mistä yritys hyötyy taloudellisesti eniten.

Kohdistaminen oikealle yleisölle

Digimainonnan suurin etu, sisällön monimuotoisuuden lisäksi, on kuitenkin mielestäni sen kohdistettavuus. Oletko miettinyt miksi hakukoneet ja sosiaalinen media ovat lähes aina maksuttomia käyttäjille? Yksi sana – mainokset. Tarkemmin: kohdennetut mainokset. Netissä nyrkkisääntö on, että jos et maksa tuotteesta, olet itse tuote.

Hakukoneet ja some-sivustot keräävät käyttäjiltään uskomattoman määrän dataa – sen avulla ne tietävät mistä kukin käyttäjä on kiinnostunut ja mitä tuotteita tai palveluita hän on valmis ostamaan. Tätä tietoa käytetään niin sanottujen klikkikampanjoiden kohdennuksessa hyödyksi.

Klikkikampanjat (Pay per click eli PPC)

Klikkikampanjointi on mainostamisen työkalu, jota yritykset pääsevät hyödyntämään hakukoneissa. Nimensä mukaisesti, yritys luo mainoksen hakukoneeseen, jota klikatessa asiakas pääsee yrityksen ”omalle tontille” eli verkkosivuille. Yritys maksaa hakukoneelle jokaisesta mainoksen klikkaukskerrasta. Tekoäly laskee klikkauksen hinnan muun muassa yrityksen alan kilpailutilanteen ja kysynnän mukaan, ja klikkikampanjalle asetetaan budjetti eli rahallinen yläraja, jota ei saa ylittää päivätasolla.

CPA eli Cost Per Action

Kun digitaaliset mainokset ovat muuttuneet entistä monimuotoisemmiksi, sosiaalisten medioiden tarjoamat yritysten mainostamisen työkalut ja hinnoittelumallit ovat muuttuneet niiden mukana. Nykyisin voi törmätä ilmiöön, jossa mainosten hinta muodostuu tapahtuneista teoista. Näitä tekoja voivat olla esimerkiksi videon katselukerrat tai postauksen tykkäykset. Näin yrityksen mainos ei ole ”in-your-face” -tyyppinen ratkaisu, jossa pyritään heti ohjaamaan asiakasta esimerkiksi ostamaan tuotetta verkkokaupasta, vaan asiakkaan mielenkiinto voidaan ensin herättää vaikkapa showroom-liikkeen virtuaalikierroksella ja vasta sen jälkeen tarjoamalla oikeasti vaatevalikoimaa.

Hakukoneoptimointi (SEO eli Search Engine Optimization)

Hakukoneoptimointi eli SEO on hyvän tavan mukaista verkkosivuston rakentamista, jolla parannetaan verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneessa ”orgaanisesti”, eli siitä ei makseta hakukoneelle klikkikohtaisesti tai muutenkaan. Hakukoneoptimoinnin tavoite on, että yrityksesi sivusto indeksoituu eli sijoittuu tiettyjen hakusanojen eli avainsanojen yhteydessä mahdollisimman ylhäällä haun tuloksissa.

Hakukoneoptimointi pohjimmiltaan on siis sitä, että sivuston teknisessä toteutuksessa ne parametrit, joita hakukoneet tutkii indeksoidessaan tuloksia, täytetään juuri sopivalla määrällä avainsanoja. Näitä parametreja tulee hakukoneisiin jatkuvasti lisää ja hakukoneiden tarkkuus sen kun paranee – enää ei riitä että avainsanoja vain ripotellaan jokaiseen paikkaan, vaan niiden on oltava esimerkiksi fiksujen lauseiden sisään upotettuja, jotta hakukone pitää sisältöä aidosti merkittävänä eikä vain SEO-temppuna.

Yrittäjän to-do lista:

  • Verkkosivusto eli ”oma tontti”
  • SEO eli hakukoneoptimointi ja PPC-klikkikampanjat
  • Mielenkiintoista sisältöä (ei-niin-kaupallista)
  • Myyntisuppilon suunnittelu, eli miten päästään kiinnostuksesta ostovaiheeseen
  • Uutiskirje
  • Sosiaalinen media ja CPA-mainokset

Unelmoitko yrityksesi kasvusta? Onko aika uudelle yritysilmeelle? Myyntimaatio auttaa teitä ilomielin!

Jaa tämä artikkeli
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vinkkejä ja kannanottoja, minulta sinulle.